Opdateret d. 050497

PETER PLYS OG HANS VENNER

A.A. Milnes første historier om Peter Plys (på engelsk Winnie the Pooh) udkom i England i 1926, og bogen blev straks en succes. Peter Plys er siden da blevet en verdensberømt bjørn, som både børn og voksne er kommet til at holde meget af - mine egne børn og jeg selv includeret. Bogen om Peter Plys og hans venner er oversat til enogtredive sprog.

Dette er et foto af A.A. Milne, Christopher Robin og en vis "dum, gammel plysbjørn".

Fortællingerne om Peter Plys startede som små godnathistorier for hans egen søn Christopher Robin (på dansk Jakob). I begyndelsen var historierne kun om Christopher Robins teddybjørn, men senere blev også alle hans andre legedyr en del af dem.

Peter Plys´ oprindelse

Der er ikke ret mange, der ved, hvor ideen til Peter Plys historierne i virkeligheden stammer fra, men det vil jeg kort prøve at fortælle her:

"Peter Plys" kan spores tilbage til en løjtnant ved navn Harry Colebourn, en officer fra Winnipeg, Manitoba i Canada. Colebourn, som var uddannet dyrlæge, havde købt en sort hun bjørneunge i White River, Ontario, i 1914. Han opkaldte bjørneungen efter sin fødeby, og derfor kom bjørneungen til at hedde Winnie.

Da 1. Verdenskrig startede, tog Colebourn Winnie med til England for at beskytte hende, og da Colebourn´s hærenhed blev sendt til slagmarkerne i Frankrig, blev Winnie skænket til London Zoo, og hurtigt blev hun meget populær blandt gæsterne. Winnie blev så populær, at folk strømmede til for at se hende. Forfatteren A.A. Milne var blandt de gæster, som var meget begejstrede, og han tog sin lille søn Christopher Robin med for at se den legesyge bjørn. Christopher Robin var så betaget af bjørnen, at hans far besluttede, at Winnie skulle være hovedperson i hans nye bog, og sådan kom Winnie the Pooh til verden.

Christopher Robin fik selvfølgelig, som fødselsdagsgave, en plysbjørn, som fik navnet Winnie the Pooh (Peter Plys), og nogle måneder senere, da det blev jul, fik han Eeyore (Æselet) som gave. Piglet (Grislingen) var en gave fra en ukendt mand, som så ofte havde set en lille dreng gå på gaden med sin barnepige, og som sommetider stoppede for at snakke med dem. Og med disse tre figurer samt en fantasiugle og -kanin tog historierne om dyrene i Hundredemeterskoven fart. Senere blev familien forøget med Kanga (Kængu) med Roo (Kængu-barnet) i sin pung og den altid hoppende Tigger (Tigerdyret).

A.A. Milne

Beskrivelse af figurerne

Peter Plys:
Det engelske navn er Winnie the Pooh. Stolt bjørn med en lille forstand. Elsker honning og kan li´ at nynne. Peter Plys er en rigtig livsnyder.

Grislingen:
Det engelske navn er Piglet. En lille og genert skabning med en forkærlighed til majskolber og stærke farver (bl.a. Jakob´s røde pyjamas). Grislingen er Peter Plys´ bedste ven.

Ninka Ninus:
Det engelske navn er Rabbit. Han er skovens bureaukrat. Kan li´ at organisere og drive den af.

Uglen:
Det engelske navn er Owl. Den klogeste i Hundredemeterskoven, men har nogle gange problemer med at stave. Bor i et træ, men flyver en gang imellem rundt. Har kleptomaniske tendenser, når det gælder haler.

Æslet:
Det engelske navn er Eeyore. Et deprimeret æsel, som tror, at verden er imod ham. Bliver opfattet som intelligent, men stille. Kan ikke li´ at blive fornærmet og heller ikke at svømme.

Kængu:
Det engelske navn er Kanga. Eneste kvindelige indbygger i skoven. Mor til Kængubarnet.

Kængubarnet:
Det engelske navn er Roo. Lille og entusiastisk, men får ikke frie tøjler på grund af Kængu´s beskyttende instinkt. Kan li´ at spise, men hader maltekstrakt (medicin). Er gode venner med Tigerdyret, som han beundrer meget.

Tigerdyret:
Det engelske navn er Tigger. Den sidst ankomne til skoven. Har "gode madvaner", fordi han ikke kan li´ det, de andre er vilde med, men elsker maltekstrakt. Hopper og springer altid rundt til stor irritation for de andre. Tigerdyret er et multitalent; han kan klatre i træer, flyve, svømme og finde vejen hjem i tåge.

Her på siden vil jeg bl.a fortælle historier fra A.A. Milne´s bøger om Peter Plys og hans venner.
Lad os starte med det samme:

Peter Plys-historier   Citater og rim fra Peter Plys

Skriv til mig, hvis du har kommentarer
eller gode ideer til min side om Peter Plys

 

Besøgstæller